
Cum iti verifici cureaua de transmisie CVT si stii cand trebuie inlocuita
In zilele noastre, cureaua CVT (continuously variable transmission – transmisie variabila continua) reprezinta sistemul circulator, sangele celor mai multe ATV-uri si UTV-uri. Atunci cand cureaua se rupe, e ca si cand ar fi vorba de un infarct. Scuze pentru imaginea morbida, atunci cand cureaua se rupe, ramai in drum, iar “in drum” pentru vehicule off-road inseamna in mijlocul salbaticiei, de cele mai multe ori. Exista mai multe moduri, insa, de a prelungi durata de viata a centurii, care depind de folosirea corecta a ambreiajului, de accelerarea optima, dar cel mai important, de stilul de condus.
Iata mai jos cum inspectezi cureaua, ce trebuie sa observi si, mai ales, ce trebuie sa respecti:
0 kilometri:
Aceasta curea (de fabrica, in principiu) trebuie sa fie noua. Orice semn de folosire ar trebui sa iti ridice niste semne de intrebare. Aria careia ii trebuie acordata atentia cea mai mare este aceea dintre umflaturi, dintre dinti, pe dinauntru. Acolo realizezi cat de noua si apoi, cat de uzata e cureaua, mai exact dintii din cauciuc sau textil (mai rar).
Sa zicem ca vei schimba cureaua, e foarte important ca noua curea sa fie spalata cu apa calda si sapun si un pic frecata cu un burete nici foarte dur, dar nici extrem de moale. Ambreiajul trebuie si el curatat cu acelasi burete si curatat cu alcool.
800 km:
In principiu, asa arata cureaua dupa 800 km, dar 800 tandri, fara fortari extreme. Materialul se afla inca in conditii bune si nu trebuie sa-ti faci griji nici acum, nici in urmatorii km. Ca idee, eticheta de brand poate fi inca usor citita si perfect inteligibila.
1.600 km:
Cand am spus mai sus “urmatorii km”, nu am spus ca e vorba de distanta dubla. In practica, sub 1.000 km lucrurile sunt sub control si cureaua se poate utiliza linistit. Insa aici avem o curea de la un UTV greu, cu patru locuri, care a avut si “ghinionul” de a fi condusa diferit de mai multi soferi. Incepe sa se adune mizerie, dintii incep sa se erodeze si lucrurile nu mai sunt chiar sub control. De aceea, mai sus am aratat o curea fara fortari extreme.
Cea mai buna cale sa previi uzura extrema a curelei e sa nu tii motorul si cureaua in acelasi numar de rpm mai mult de zece secunde consecutiv. Acceleratia trebuie modulata prin pedala, astfel incat cureaua sa poata trece peste partile mai reci ale dintilor ambreiajului. Rularea in acceleratie la iesirea din viraje ajuta, de asemenea.
4.700 km:
Cureaua arata ca si cum ar implora inlocuirea. Nu numai ca nu mai asigura prinderea intre dintii tociti, dar prezinta si riscul de a se rupe, pur si simplu. Sigur, sa ajungi la peste 4.000 km cu aceeasi curea, inseamna ca ai condus extrem de cuminte. In orice caz, chiar si la 1.000 km, daca arata asa cureaua, trebuie sa bagi mana in buzunar, pentru achizitionarea uneia noi. Si suplimentar, sa te gandesti bine daca tu crezi ca stii sa conduci vehiculul in conditii normale.
Acestea sunt verificari orientative, in general. De altfel, au caracter orientativ si nu inseamna un set de sfaturi batut in cuie. Fiecare trebuie sa-si cunoasca destul de bine vehiculul, sa stie cand l-a solicitat mai mult ca de obicei, iar verificarile trebuie facute mult mai des.
Te-ar putea interesa si:

Linhai 500 ProMax este un ATV de incredere cu doua locuri, practic si versatil, care a devenit foarte popular si datorita faptului ca este unul dintre cele mai accesibile modele de tip utilitar-recreational. ATV-ul Linhai 500 ProMax este alimentat...
Citeste mai mult