Tehnologia inovatoare din spatele castilor de protectie BELL

Piata castilor de protectie pentru utilizatorii de vehicule off-road (ATV sau side-by-side) sau motociclete este tot mai determinata de schimbarile tehnologice, iar brandurile de renume sunt angajate intr-un razboi fara sfarsit, al carei mize este prezentarea castii ideale, cea mai sigura si cea mai user-friendly.
Bell, unul dintre numele de rezonanta ale acestui domeniu (sau industrii), responsabili chiar de unele dintre cele mai importante progrese in proiectarea castilor de protectie (in 1954 au introdus casca ‘jet’ open-face, iar in 1966 casca full-face) nu s-a sfiit sa apeleze la tehnologiile dezvoltate de altii, astfel ca a externalizat cercetarea si dezvoltarea, lucrand cu companii din afara in vederea imbunatatirii castilor produse. Una dintre acestea este Transitions Optical, cu care a colaborat in vederea ajungerii la o solutie cat mai buna.
In general, Bell a fost tributara filosofiei proprii, incercand sa-si fructifice si imbunatateasca propriile idei de succes, astfel ca sistemul Bell Flex Impact reprezinta cel mai recent model avansat tehnologic, in-house. Bell a incercat sa imbunatateasca astfel castile din gama sa si sa le mareasca performanta, astfel ca in 2014 a introdus in modelul Moto-9 captuseala Flex Impact, pentru ca recent sa o introduca in modelele sale Pro Star si Race Star.
Flex Impact are caracteristicile unei tehnologii proprii si exclusive de stratificare progresiva, cu trei materiale de protectie unice, concepute sa gestioneze impacturile la viteza mica, mijlocie si ridicata, precum si impactul de rotatie, pentru oferirea unei protectii optime.
Urmatorul pas il reprezinta o potrivire adaptata printr-o constructie segmentata care se conformeaza automat pe capul pilotului, pentru cea mai buna potrivire si cel mai predictiv management al energiei. De gestionarea energiei se ocupa o “zona de alunecare” in captuseala de impact, care permite o deplasare subtila intre straturile inferioare, care lucreaza la randul lor pentru reducerea transferului de energie si rotatie, de la impacturi in unghi, ceea ce inseamna practic diferenta dintre o ranire usoara si una critica a capului. Toate acestea combina sistemul de ventilatie dat de viteza fluxului de aer, ce raceste casca intr-un mod eficient (Velocity Flow Ventilation).
Pentru 2016 Bell si-a propus reviorarea liniei sale prin lansarea modelului Pro Star. Bell a cautat sa reduca greutatea invelisului prin incorporarea materialului TEXTreme, patentat de niste suedezi. Astfel, greutatea invelisului a scazut cu 21% fara sa sacrifice in vreun fel proprietatile mecanice. Acest material contine o structura raspandita intr-o armatura din fire de carbon, foarte usoara, folosita pe scara larga in castile din Formula 1, NASCAR, hochei pe gheata, fotbal american, industria aerospatiala, surfing sau biciclete.
La inceputul acestui an, Bell a adoptat brevetul unui sistem inovator: MIPS (Multi-Directional Impact Protection), in cadrul mai multor modele de volum mai mare. Tehnologia, utilizata la inceput in cazul bicicletelor, a fost proiectata sa gestioneze preluarea energiei de impact, de rotatie si unghiulara, fiind disponibila in trei modele MX-9, MX-9 Adventure si Qualifier DLX.
MIPS foloseste un sistem de alunecare plana, care se deplaseaza inauntrul castii, imitand sistemul de protectie al creierului in interiorul craniului. Acest strat de alunecare cu frecare redusa de sub captuseala de impact a fost proiectat sa se roteasca in interiorul castii, cu intentia de a incetini sau reduce potentiala cantitate de energie transferata catre sau dinspre cap. Captuseala MIPS se conecteaza la captuseala exterioara cu patru benzi de elastomer, care asigura o miscare de 10-15 mm in toate directiile.
Atunci cand capul se roteste rapid si ajunge la o oprire brusca, acceleratia de rotatie poate provoca tesutului cerebral un nivel ridicat de tensiune. Intinderea tesutului cauzata de aceste miscari poate duce la diverse tipuri de leziuni cerebrale. MIPS abordeaza aceasta tensiune, permitand capului sa alunece independent de casca in timpul celor mai critice milisecunde ale impactului. Aceasta alunecare in acest scurt rastimp ajuta la reducerea violentarii creierului in interiorul craniului si poate reduce semnificativ riscul de leziuni cerebrale.
In fine, la inceput vorbeam despre colaborarea cu parteneri externi, mai exact cu Transitions Optical, aceasta materializandu-se in vizorul Transitions SLOFX Click Release, un vizor care se adapteaza automat la conditiile de lumina, inchizandu-se la culoare in lumina soarelui sau dimpotriva, de clarificare in lumina scazuta. Sigur, exista de multa vreme lentile si vizoare pe principiul heliomat, insa pionierii fotocromaticii Transictions Optical au creat un sistem care se adapteaza automat si foarte rapid conditiilor de iluminare (trecerea se face de la mat la transparent in maxim 10 secunde), iar perceptia ochiului in incercarile de adaptare la luminozitate este foarte putin afectata. Exista, de asemenea, sistemul anti-aburire al Bell NutraFog II, care reduce aburirea intr-un timp extrem de scurt. Deocamdata, sistemul Transitions SOLFX este compatibil doar cu castile Bell cu Click Release: Star, Vortex, RS-1, Qualifier si Revolver.
Acestea demonstreaza cu tarie faptul ca Bell Helmets ramane unul dintre marii jucatori din industrie, preocupat in permanenta de realizarea unor produse premium, cu tehnologie dintre cele mai avansate, ce asigura siguranta si confort depline utilizatorilor.